Базенот во неколку зборови.


Билјард е игра на вештина роден во 15 век за време на владеењето на Луј XI.

Во тоа време, таа доаѓа во форма на трпеза покриена со листови, и се игра со стап свиткани на краевите.

Денес, базен еволуираше, и многу варијанти се појавија, како што се Франција билијард (carom) билиард Македонски (8 Базен), на snooker, билијард Италијански (варијанта на францускиот билијард), на snooker, руски билјард или snooker Индија.

Секоја варијанта има свои правила на игра

Француски билиард пример, на маса нема дупки, целта не е да џебот на топки, но да ги стави во контакт едни со други.

Еве некои детали за некои варијанти на билиард.Различни верзии на билиард.


Билјард АНГЛИСКИ ЈАЗИК.


Карактеристики.

На snooker исто така наречен "8 базен" се игра на маса со 15 топки, 6 дупки (7boules црвена, 7 жолти топки и една црна топка).

Правила.

Во почетокот на играта, играчите мора да џеб топка со цел да се утврди нивните бои.

Тогаш секој ќе се обиде да џеб сите топки на бојата доделен на него.

Кога играчот ќе се врати сите негови топки, тој мора да победат во играта, џебот на црна топка.AMERICAN билјард.


Карактеристики.

На snooker се игра на маса со 6 дупки со 15 нумерирани топки и знак топката.

Топки 1-8 се полни, односно целосно боја, додека на топки 9-15 се заокружено, односно декорирани со бендот на боја.

Правила.

Како и за snooker, играчите мора прво да џебот на топката со цел да се утврди нивните бои (цврсти или топки обиколена).

Да победи snooker мора да џеб сите топки пред вашиот противник.ФРАНЦУСКИ билјард.Карактеристики.

Многу различен од англиски и американски билијард, француски билиард исто така, повика carambola, се игра со само 3 топки (1 белата топка, 1 црвена топка, 1 жолта топка) на маса без дупки.

Правила.

Целта е да стапите во контакт со црвена и жолта топки со помош на бела боја топката.

Да победат една игра, играчот мора да се постигне одреден број на поени, определено од нејзините ниво.На snooker.Карактеристики.

Друга варијанта на билијард, snooker се игра на маса со 6 дупки 22 топки (1 белата топка, 15 црвени топки и 6 топки на бои: жолта, зелена, кафеава, сина, розова и црна).

Сите топки немаат иста вредност: на пример црвени топки во вредност од 1 поен, додека розова топката е во вредност од 5.

Правила.

Целта на играта е да џебот на топки во одредена цел.

Во почетокот на играта, играчот ќе почне pocketing црвено топката ќе биде проследено со боја топката и така натаму.РЕЧНИК НА Билјард.8 базен.: Синоним на snooker.

Издолжување.: Еден термин се однесува на продолжување на претерана опашка тик.

Бендови.: Се однесува на рабовите на гумени базен маса.

Carom.: Синоним за француска билиард.

Целта топката.: Еден термин се однесува на црна топка.

Шок топката.: Еден термин се однесува на белата топка.

Bezel топката.: Кога две топки се многу блиски, што ја прави куп полесно.

Топката во рака.: Ставете го белата топка во место е неговиот избор по истек на противникот.

Пакет логови.: Се однесува 3 топки многу блиску.

Мешани базен.: Укажува џеб билиард со дупки може да биде запечатена да играат carom.

Блуза.: Спроведување на топки во дупките da базен маса.

Судрат.: Средба помеѓу две топки непредвидени спречување на купот.

Pileup.: Тоа е француски carom билиард плеер допира топката кога број 2 и број 3 со бела топка.

Плочка.: Се однесува на вкупниот исклучување на белата топка во контакт со црна топка.

Морков.: Во базен игра или повлечете го морков е чин на ставање неговиот противник во непријатна позиција.

Чувствителни.: Се однесува на дејството на триаголникот формиран со кршење топки во почетокот на играта.

Триножник.: Се однесува на положбата на раката на платно билијард за водење на опашката.

Paste.: Се однесува на позицијата на топката во контакт со друг топка или со бендот.

Лошите страни.: Тоа е против кога белата топка и црна топка судираат двапати.

Удар.: Се однесува до мозочен удар на топката заглавени на лента.

Далечина.: Во Франција билијард, растојанието е бројот на поени за да го постигне да победат во играта.

Џеб.: Кога ќе се стави на топката во дупка, се вели присвоиле.

Стрелка.: Се однесува на горниот дел на опашката.

Hussarde игра.: Се однесува на чинот на игра удар со тоа што на опашката во грб.

На Д: Се однесува на областа е ставена во игра на белата топка.

Фаќање.: Игра нежно да се задржи топки во пакетот.

Пике.: Кога вршите сними со наведнување на опашката.

Целосна.: Хит на топката во центарот.

Џебови.: Се однесува на дупките на базен маса.

Притисни за сите.: Давање удар за две топки во исто време.

Задача.: Вид на трска да игра билијард.

Ретро.: Kick и технички името направи назад кон белата топка во контакт со црна топка.

Серија.: Број на caroms направени во дел.

Snook.: Се однесува на чинот на поставување на знак топката позади друг топката игра пред да замине неговиот противник. Целта е да се спречи противникот да се игра една од неговите топки.

Талон барел.: Се однесува на долниот дел на опашката.

Триаголник.: Ви овозможува да се соберат на топки меѓу нив.