POOL në pak fjalë.


Bilardo është një lojë e aftësi të lindur në shekullin e 15-të, gjatë mbretërimit të Louis XI.

Në atë kohë, ajo vjen në formën e një tabelë të mbuluara me fletë, dhe është luajtur me një shkop lakuar në skajet.

Sot, pishinë ka evoluar, dhe shumë variante janë shfaqur, të tilla si bilardo karambol franceze () bilardo anglisht (8 Pool), biliardo, bilardo italiane (variant i bilardo franceze), biliardo, rusisht bilardos ose lojë biliardo Indi.

Çdo variant ka rregullat e veta të lojës

Bilardo frëngjisht shembull, tabela nuk ka vrima, qëllimi nuk është që të xhep topa, por për të vënë ato në kontakt me njëri-tjetrin.

Këtu janë disa detaje në disa variante të bilardo.Versionet e ndryshme të bilardo.


Bilardos ANGLISHT.


Karakteristikat.

Biliardo i quajtur edhe "8 pishinë" është luajtur në një tryezë me 15 topa, 6 vrima (7boules kuqe, 7 topa të verdhë dhe një top i zi).

Rregullat.

Në fillim të lojës, lojtarët duhet të xhep një top në mënyrë që të përcaktojë ngjyrat e tyre përkatëse.

Atëherë të gjithë do të përpiqet të xhep të gjitha topat e ngjyra të caktuar në të.

Kur një lojtar ka kthyer të gjitha topat e tij, ai duhet të fitojë ndeshjen, xhep topin zi.AMERICAN bilardos.


Karakteristikat.

Biliardo është luajtur në një tryezë me 6 vrima me 15 topa dhe një top të numëruara sugjerim.

Balls 1-8 janë plot, dmth plotësisht me ngjyrë, ndërsa topat 9-15 janë të rrethuar, dmth zbukuruar me një grup të ngjyrës.

Rregullat.

Sa për lojë biliardo, lojtarët duhet së pari xhep një top në mënyrë që të përcaktojë ngjyrat e tyre përkatëse (të forta apo topa rimmed).

Për të fituar duhet Snooker xhep të gjitha topat para se kundërshtari juaj.FRËNGJISHT bilardos.Karakteristikat.

Shumë të ndryshme nga anglishtja dhe bilardo bilardo amerikane, franceze quajtur edhe carambola, është luajtur me vetëm 3 topa (1 topin e bardhë, e kuqe top 1, 1 top të verdhë) në një tryezë pa vrima.

Rregullat.

Qëllimi është për të marrë në kontakt me topa të kuqe dhe të verdhë duke përdorur topin e bardhë.

Për të fituar një lojë, lojtari duhet të arrijë një numër të caktuar të pikave, të përcaktuar nga niveli i saj.Snooker.Karakteristikat.

Një tjetër variant i bilardo, lojë biliardo është luajtur në një tryezë me 6 vrima 22 topa (1 top të bardhë, 15 topa të kuqe dhe 6 topa të ngjyrave: e verdhë, jeshile, kafe, blu, rozë dhe e zezë).

Të gjitha topat nuk kanë vlerën e njëjtë: për shembull topat e kuqe me vlerë 1 pikë, ndërsa topin trëndafili është me vlerë 5.

Rregullat.

Qëllimi i lojës është që të xhep topa në një mënyrë të veçantë.

Në fillim të lojës, lojtari fillon përvetësimin një top të kuqe do të pasohet nga një top me ngjyra dhe kështu me radhë.FJALOR I bilardo.8 Pool.: Sinonim i lojë biliardo.

Zgjatimi.: Një term i referohet për një zgjatje të rrëmbej bisht ekzagjeruar.

Bands.: I referohet skajet e tabelës pishinë gome.

Karambol.: Sinonim me bilardo francezë.

Top qëllimi.: Një term që i referohet topin zi.

Topin shoku.: Një term i referohet topin e bardhë.

Top bezel.: Kur dy topa janë shumë afër, gjë që e bën më të lehtë grumbull.

Topin në dorë.: Vendi topin e bardhë në vend është zgjedhja e tij pas kalimit të një kundërshtar.

Shkrimet pako.: I referohet 3 topa shumë të afërt.

Pishinë të përziera.: Tregon një bilardo xhep me vrima mund të vuloset për të luajtur karambol.

Bluzë.: Sjellja topa në tabelë pishinë da vrima.

Përplasem.: Takim mes dy topa të paparashikuara parandalimin e grumbull.

Pileup.: Është frëngjisht karambol bilardo lojtar prek topin kur nr 2 dhe nr 3 me topin e bardhë.

Tjegull.: I referohet në mbyllje totale e topin e bardhë në kontakt me topin e zezë.

Karrota.: Në pishinë luajnë ose të tërheqë karrota është akti i vënë kundërshtarin e tij në një pozitë të vështirë.

Ndjeshme.: I referohet veprimit të trekëndëshit të formuar nga thyer topa në fillim të lojës.

Këmbalec piktori.: I referohet pozitës së dorës në leckë për të udhëhequr bilardos bisht.

Paste.: I referohet në pozitën e një top në kontakt me një tjetër topin ose me band.

Cons.: Kjo është kundër, kur topin e bardhë dhe e zezë topin përplasen dy herë.

Goditje.: I referohet një goditje në një top mbërthyer në kasetë.

Distanca.: Në bilardo franceze, distanca është numri i pikave për të shënuar për të fituar ndeshjen.

Pocket.: Kur ju vënë një top në një vrimë, ajo është e thënë përvetësuar.

Arrow.: Referohet në pjesën e sipërme të bishtit.

Hussarde luajnë.: I referohet aktit të luajnë një e shtënë duke pasur bishtin në shpinë.

D.: I referohet zonës është vënë në lojë topin e bardhë.

Petting.: Luaj butësisht për të mbajtur topa në paketë.

Pique.: Kur kryerjen e një e shtënë nga bishti tilting.

Të plotë.: Hit topin në qendër.

Xhepat.: I referohet vrima në tryezë pishinë.

Push-të gjithë.: Dhënia e një goditje me dy topa në të njëjtën kohë.

Radhë.: Lloji i kallam për të luajtur bilardo.

Retro.: Kick emrin teknike bërë përsëri në topin e bardhë në kontakt me topin e zezë.

Seri.: Numri i caroms bëra në pjesë.

Tallje.: I referohet aktit të vendosjes së topin sugjerim pas një tjetër lojë topin para se të nisej kundërshtarin e tij. Objektivi është për të parandaluar kundërshtarin nga luajtur një nga topat e tij.

Fuçi çapua.: Referohet në pjesën e poshtme të bishtit.

Triangle.: Ju lejon për të mbledhur topat e në mes tyre.